VODNA UČNA POT

PROSENJAKOVCI
VODNA UČNA POT
DVOJEZIČNA OŠ
KOLTAYEV MLIN
LOVSKI DOM
MATZENAU
ŠOLSKI VODNJAK
RATKOVSKI POTOK

OBIŠČITE NAS!

PIŠITE NAM NA:

prosenjakovci@gmail.com

ZLOŽENKA:

1.DEL (0,4 MB)

2.DEL (0,5 MB)

 

 

 

Vodno učno pot Prosenjakovci predstavlja krožna pot ob vodnih virih Prosenjakovcev. Na spodnji sliki je označena z modro barvo.

Prične se pri Dvojezično osnovni šoli Prosenjakovci, ki je zaradi svoje prostorske ureditve primerna izhodiščna točka (parkirišče). Pred šolo je nov in zelo lepo urejen ribnik, ki daje okolici šole še posebno mikavnost. Na klopeh ob robu ribnika lahko uživamo v opazovanju živopisanih majhnih ribic in rastlin, ki uspevajo v in ob ribniku (trstika, lokvanj, ...). Sproščujoč je tudi pogled na okoliška polja in drevesa.

Pot začnemo v smeri proti vasi. Pri kmetijski zadrugi se zavije desno, kjer že zagledamo drugo točko učne poti – Koltayev mlin. Gre za prvo elektrarno v vasi. Danes sicer ne služi več svojemu namenu, vseeno pa predstavlja pomemben spomenik časom, ki so za nami.

Pot se nadaljuje proti lovskemu domu. Na travnikih, sadovnjakih in na robu gozda je možno opazovati številne naravne habitate v res neokrnjeni naravi. Še posebej so privlačne rastline spomladi in jeseni, ko se človek kar ne more naužiti vseh barv in dišav. Poleg metuljev in drugih majhnih žuželk, pogosto zasledimo tudi srnjad ter druge gozdne živali. Pri lovskem domu Prosenjakovci je možen prostor za počitek, saj so pod senci dreves urejene lesene klopi in mize. Narava tukaj res ne skopari pri razgledu po vasi, vidimo pa lahko tudi pokrajino sosednje Madžarske.

Potem gremo v smeri proti staremu opuščenemu gradu v vasi. Pohajkujemo proti vzhodni strani vasi, kjer nas čaka mogočna, a žal zapuščena, graščina. Med potjo se bomo ob gozdnih poteh zaužili zdravega zraka, saj je prva tovarna oddaljena več kot 20 km. 

Po 500 m že opazimo še ohranjene dele gradu. Tako pridemo do druge pomembne »vodne točke« - vodnjak Carla von Matzenauerja. Skozi zgodovino je vodnjak bil zelo pomemben saj je prebivalce dvorca oskrboval z vodo. Viri ga prvič omenjajo v 19. stoletju, je okrogle oblike in zgrajen iz kamna s pokrovom iz betona. Žal je danes zapuščen in zaraščen saj ni bil deležen obnove že mnogo let.

Pot sedaj zavije nazaj proti vasi kjer nas ob vrtcu Prosenjakovci pričaka nekoliko novejši vodnjak. Ta je bil zgrajen leta 1936 leta in je služil kot vodni vir nekdanje šole. Je oglate oblike in ima spodnji del zgrajen iz betona, na pročelju je tudi vtisnjena letnica izdelave. Dve stopnici omogočata lažji dostop do ročne črpalke, s katero pridemo do vode. Zgornji del – črpalka je iz železa. Vodnjak je lepo umeščen pod brajde na katerih raste trta.

Pot nas naprej vodi skozi vas v severni smeri nazaj proti šoli. Pri tem trikrat prečkamo Ratkovski potok, ki teče skozi Prosenjakovce in predstavlja nekakšno povezovalno nit celotne učne poti, saj poganja tudi Koltayev mlin oziroma hidroelektrarno z začetka naše poti. Ob cesti lahko vidimo več različnih mostov čez potok, preko katerih so si domačini uredili dostop do svojih domačij.

Pot končamo spet pri Dvojezični osnovni šoli Prosenjakovci. Vse skupaj smo prehodili slabe 3 kilometre in porabili ob normalni hoji 60 minut.

Ob vodni učni poti Prosenjakovci je moč spoznati:

- kako so vaščani živeli nekoč in imeli med prvimi hidroelektrarno;

- kako se je oskrbovalo z vodo v naših krajih;

- da je naša narava lepa in še neokrnjena;

- da se tega moramo zavedati in jo takšno tudi ohraniti.

 

VESELIMO SE POHAJKOVANJA OB VODNIH VIRIH PROSENJAKOVCEV

 

PROSENJAKOVCI VODNA UČNA POT DVOJEZIČNA OŠ KOLTAYEV MLIN LOVSKI DOM MATZENAU ŠOLSKI VODNJAK RATKOVSKI POTOK

Stran je bila nazadnje obnovljena 18/04/07