KOLTAYEV MLIN

PROSENJAKOVCI
VODNA UČNA POT
DVOJEZIČNA OŠ
KOLTAYEV MLIN
LOVSKI DOM
MATZENAU
ŠOLSKI VODNJAK
RATKOVSKI POTOK

 

OBIŠČITE NAS!

PIŠITE NAM NA:

prosenjakovci@gmail.com

ZLOŽENKA:

1.DEL (0,4 MB)

2.DEL (0,5 MB)

 

 

 

Gre za prvo elektrarno v vasi. Poganjala jo je voda Ratkovskega potoka, razvila pa se je iz mlina, ki je bil v vasi z namenom, da so okoliški prebivalci mleli žita za svoj vsakdanji živež. Ker je družina Koltay imela svoje šiviljstvo je od tam sosednjega mlina, uredila v elektrarno, ter potem iz nje črpala električno energijo. Po večerih, nekje med 19 in 21 uro so elektriko potem dovajali tudi sosednjim hišam. Elektriko pridobljeno iz elektrarne so uporabljali tudi za izgradnjo zadružnega doma v Prosenjakovcih (1948/49), ki je postal pomembno zbirališče vaščanov in mladine. V njem so ob nedeljah vrteli filme.

Vse omenjeno je trajalo do vzpostavitve redne električne povezave z omrežjem v letu 1956. Družini Koltay je bilo šiviljstvo odvzeto. Sezidala se je tovarna Pletilstvo Prosenjakovci. Stavba mlin-elektrarna stoji še danes, na desni strani je še viden generator, v notranjosti je še ohranjena turbina. Ostale stvari pa so demontirali in odpeljali. Tako elektrarna danes sicer ne služi več svojemu namenu, vseeno pa predstavlja pomemben spomenik časom, ki so za nami.

Mogoče bo tovrstna oskrba z električno energijo postala s podražitvijo ostalih energentov spet aktualna, poleg tega pa predstavlja enega najbolj "čistih" obnovljivih virov energije.


SLIKE KOLTAYEVEGA MLINA IN OKOLICE

 

PROSENJAKOVCI VODNA UČNA POT DVOJEZIČNA OŠ KOLTAYEV MLIN LOVSKI DOM MATZENAU ŠOLSKI VODNJAK RATKOVSKI POTOK 

Stran je bila nazadnje obnovljena 18/04/07